h

Kies in 2017 betere zorg

6 januari 2017

Kies in 2017 betere zorg

Foto: SP

Oudjaar is niet iets dat we alleen maar vieren met oliebollen en vuurwerk. Het is ook het moment om terug te kijken naar het afgelopen jaar en om goede voornemens te maken. Voor mij waren de afgelopen maanden een moeilijke tijd. Na drie weken in het ziekenhuis werd mijn voet geamputeerd. Eenmaal thuis gekomen moet je veel regelen en organiseren. Liberale partijen zeggen dat je zo zelf de regie neemt en meer keuzevrijheid hebt. Dat klinkt mooi, maar in de praktijk ontdek je al snel dat niet de patiënt en zijn wensen centraal staan. Je krijgt vooral te maken met allerlei regels en bureaucratie, die door verzekeraars opgelegd worden.

Een voorbeeld: Het is onvermijdelijk dat ik thuis wondzorg nodig heb. U heeft wellicht via de media al vernomen dat door de verzekeraars afspraken gemaakt zijn over het aantal mensen dat jaarlijks thuiszorg vergoed krijgt. In Culemborg betekent dit dat dit najaar STMR en Betuwezorg geen nieuwe patiënten meer aannemen. Van vrije keuze van een zorgaanbieder is geen sprake, je mag blij zijn dat je nog bij Rivas terecht kunt als je thuiszorg nodig hebt.

Een ander voorbeeld: Als je je alleen met een looprek of rolstoel kunt verplaatsen is het logisch dat je hulp nodig hebt om naar het ziekenhuis te reizen. Eind november heb ik een aanvraag voor een vervoersregeling gedaan. Intussen is meer dan een maand verstreken en is er nog  iets geregeld omdat Menzis steeds nieuwe verklaringen van mij en artsen vraagt. Ondertussen zul je zelf op zoek moeten gaan naar mensen die je op werkdagen kunnen rijden. In mijn geval lukt dat gelukkig prima, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Bijna een kwart van alle Nederlanders zegt vanwege de kosten regelmatig af te zien van een bezoek aan zorgverleners. Dit leidt dan vaak tot zwaardere en duurdere medische behandeling op langere termijn.

De  SP wil komen tot de oprichting van een Nationaal Zorgfonds. We willen toe naar een stelsel met minder invloed van de verzekeringsmaatschappijen. Tegelijkertijd willen wij de eigen bijdrages binnen de gezondheidszorg afschaffen. Wilt u meer weten of helpen dit te realiseren,steun dan de  campagne voor een Nationaal Zorgfonds: https://nationaalzorgfonds.nl/

Reactie toevoegen

U bent hier