h

Dit college doet het weer

9 januari 2014

Dit college doet het weer

In Nederland hebben we wettelijke regels, die democratisch tot stand zijn gekomen. Iedereen behoort zich aan deze regels te houden. De overheid speelt daarbij de rol van regel- en wethandhaver. Soms kan het wenselijk zijn om een regel of verordening te gaan wijzigen. Dat gebeurt dan door een nieuw besluit, genomen door een democratisch gekozen orgaan als de gemeenteraad. Zolang er dus niet zo´n besluit genomen is, dient een verordening te worden nageleefd en gehandhaafd. Dit college ziet dit echter blijkbaar anders. Bijvoorbeeld als het over de openingstijden van winkels gaat. Hun voorstel is dat ook in Culemborg de winkels zeven dagen per week en ´s avonds geopend mogen zijn. Zonder dat er al door de raad toe besloten is zegt het college dat het voor winkels niet langer nodig is zich aan de huidige winkeltijden regels te gaan houden. Het college verklaart ook in de krant dat de gemeente de nog steeds geldende regels niet meer zal gaan handhaven.

Zij beweren dat zij dit doen om te luisteren naar ´diverse verzoeken´ uit de stad. Het zal denk ik gaan om verzoeken van een aantal grotere supermarkten en winkels. Zo behoort democratie echter niet te werken. De raad behoort de belangen van alle betrokkenen tegen elkaar af te wegen. Er zijn immers kleine winkeliers die het al zwaar genoeg hebben. Nu moeten ook zij besluiten om langer open te gaan of het risico te lopen op minder klandizie. Ook zijn er werknemers van de winkels die misschien liever niet ´s avonds en in het weekend willen werken. De SP vindt dat er ook veel nadelen zijn aan een zevendaagse 24 uurs economie. Het leven draait ten slotte niet alleen om werken en consumeren. De SP zal dan ook niet voor dit collegevoorstel gaan stemmen.
Wat echter de SP veel erger vindt is dat het college niet zo om hoort te gaan met verordeningen. Eventueel besluiten de winkeltijden aan te gaan passen is aan de gemeenteraad. Pas na een raadsbesluit en nadat iedereen die dat wil de kans heeft gehad op inspraak veranderen de regels en de naleving van die regels. Het is schandelijk dat het college dit niet respecteert. Dat juist het college winkeliers oproept om de nog steeds wettelijk geldende regels niet meer na te gaan leven. Dat eerder tast pas de rechtszekerheid aan. Is dat nu het soort signaal dat je als stadsbestuur behoort af te geven? Dit is bovendien ook een slechte manier van communiceren en omgaan met verschillende belangen in de stad. Het doet denken aan Culemborg aan de Lek en andere te vroeg genomen en later teruggedraaide collegebesluiten. Wat de SP betreft is het de hoogste tijd dat deze stijl van besturen op de schop gaat.

Reacties

Asociaal Macho gedrag van 1 partij met 7 zetels ! Blijkbaar "normaal" ook landelijk gezien.

Reactie toevoegen

U bent hier