h
Samen Zorgen voor een Sociaal Culemborg

LEEFBAARHEID

Voor veel buurten in Culemborg geldt dat de bewoners vinden dat zij er met plezier wonen. Dat het goed gesteld is met de inrichting van de openbare ruimte en hoeveelheid groen.

Helaas geldt dit echter niet voor iedereen.

In Culemborg voelen veel mensen zich nog steeds niet helemaal veilig in hun buurt of er is sprake van overlast. In andere buurten staat de leefbaarheid onder druk door de toename van het verkeer of de parkeerbehoefte. De SP wil daar iets aan gaan doen, met name door beter te luisteren naar de bewoners. Je kunnen verplaatsen  per auto in de stad is belangrijk. Dit mag echter niet ten koste gaan van de leefbaarheid in buurten en al helemaal niet van de verkeersveiligheid. Ook willen we dat we samen zuinig zijn op de groene omgeving en natuur. De Lek en de Lekdijk, de uiterwaarden, de Zump en de Plantage, het zijn een aantal van de natuurgebieden waarvan we allemaal kunnen genieten. Milieuwetten en regels voor dierenwelzijn dienen strikt te worden nageleefd. Bomen in de stad mogen niet zomaar worden gerooid zonder de natuur daarvoor te compenseren. Water, grond en lucht dienen schoon te zijn en te blijven.  

Wij willen daarom:

  • in alle wijken voldoende ontmoetingsruimtes, speelmogelijkheden voor de jeugd en groenvoorzieningen voor recreatie.
  • het groene karakter van landbouwgronden en de natuur in stand houden en voorkomen dat de stad verder oprukt.  
  • de inwoners stimuleren om meer vrijwillig taken te gaan verrichten in hun eigen buurt. Bijvoorbeeld door samen in de buurt het groen en de openbare ruimte te beheren en in wijkteams actief te zijn. 
  • overlast snel en adequaat aanpakken. Bij problemen in de wijk gaan politie of het wijkteam en eventuele buurtwerkers direct in gesprek met de overlast-veroorzakers. 
  • bij beslissingen over nieuwbouw of verkeersbesluiten veel waarde toekennen aan het effect op de leefbaarheid voor de bewoners van de betreffende buurt. Er wordt daarom niet opnieuw geprobeerd de dwarsverbindingen open te stellen. Zolang er geen extra viaduct onder het spoor bij komt, wordt de Vianense poort daarom afgesloten voor auto en motorverkeer.
  • het gebruik van de fiets en openbaar vervoer stimuleren. Ook wordt onderzocht waar in Culemborg oplaadpunten voor elektrische auto’s en fietsen wenselijk zijn.
  • de parkeerproblemen met name rond het centrum aanpakken.  Er wordt daarbij niet alleen naar de kosten van de aanleg van de parkeerplaatsen gekeken, maar ook naar een goede verdeling voor het hele centrum.

U bent hier