h

VVD en SP: Samen oog voor de Culemborgse maat

11 maart 2022

VVD en SP: Samen oog voor de Culemborgse maat

Foto: het kontakt / het kontakt

CULEMBORG • Om de band innig te noemen gaat misschien wat ver, maar samenwerken kunnen ze wel degelijk: VVD en SP – in klassieke politieke termen rechts en links – trokken in Culemborg de voorbije vier jaar opvallend eendrachtig met elkaar op in hun oppositiestrijd tegen de coalitiepartijen.

 

Landelijk zou de combinatie vermoedelijk weinig kans van slagen hebben, maar in de Lekstad zijn VVD en SP het vaker met elkaar eens dan oneens. Vindt VVD-lijsttrekker Han Braam die de samenwerking met de socialisten graag continueert na de gemeenteraadsverkiezingen later deze maand.

“We zijn allebei partijen die kijken naar de Culemborgse maat. We willen geen dure villa’s voor de happy few, maar betaalbare huizen voor iedereen. Culemborg al in 2030 energieneutraal? Dat is niet realistisch, tenzij je iedereen een zak met geld of een gratis warmtepomp geeft. De SP en wij hebben daar dezelfde mening over. In Culemborg kun je de wereld niet redden, maar je kunt er misschien wel mee begínnen. Wat we niet willen is onze inwoners beloftes voorschotelen die we niet waar kunnen maken.”

SP: ja is ja, nee is nee
Ook de duidelijkheid over en weer is volgens SP-fractieleider Gerard van Breukelen de reden waarom beide partijen zo goed met elkaar door één deur kunnen. “Met de VVD kunnen we zaken doen, we weten precies wat we aan elkaar hebben”, zegt hij. “Ja is ja, nee is nee. Zo is het bij de SP ook.”

Van Breukelen herkent dat traditionele lijnen over rechts en links vooral op lokaal niveau vervagen. VVD en SP in Culemborg zijn eerder allebei pragmatisch en praktisch. Net als Braam ziet de SP’er dat terug in onderwerpen als woningbouw en de energietransitie. “Allebei zien we dat er ook voor de lagere en middeninkomens voldoende gebouwd moet worden, en dat de hoeveelheid sociale huurwoningen weer moet worden opgeschaald. Wat energietransitie betreft: van mensen met een kleine portemonnee kun je niet verwachten dat ze een lening moeten afsluiten voor energiebesparende maatregelen die ze pas over dertig jaar hebben terugverdiend. Ook een onderwerp waarbij we op één lijn zitten met de VVD.”

Braam: “Als we zien dat er ergens twee veters los hangen, zoeken VVD én SP naar de beste oplossing om ze vast te strikken. De SP en VVD raadsleden zijn volksvertegenwoordigers pur sang, ook buiten verkiezingstijd staan we heel dichtbij en pal voor onze inwoners.” 

Reactie toevoegen

U bent hier