h

Stop uitzetting Andropov kinderen

3 juli 2018

Stop uitzetting Andropov kinderen

Foto: SP
Bijna 4.500 mensen hebben binnen 24 uur tijd hun steun betuigd aan de actie om Maksim Andropov en zijn familie in Nederland te laten blijven. Dat blijkt op de site van zijn school, O.R.S. Laat weten dat u ook tegen dit soort uitzettingen van kinderen bent door   uw handtekening te plaatsen.
Vrijdag 29 juni kregen wij te horen dat een leerling van Lek en Linge, Maksim Andropov, donderdagochtend 28 juni om 6.30 uur, samen met zijn ouders en zijn broertje en zusje, die nog op de basisschool zitten, van zijn bed is gelicht. Zij zijn in een detentiecentrum ondergebracht in afwachting van uitzetting naar de Oekraïne deze week.
Het bericht is als een bom ingeslagen op onze school. Maksim is 14 jaar en woont sinds zijn geboorte  in Nederland. Zijn ouders wonen al 17 jaar in Nederland en hebben hier met hard werken een bestaan opgebouwd. Zijn broertje Denis van 9 en zusje (4) zitten leerling op de basisschool Blink.
Maksim zit sinds augustus 2017 in de brugklas van onze school. Hij is een aardige leerling die hard werkt. Hij is kwetsbaar doordat hij een taalontwikkelingsstoornis (TOS) heeft en in zichzelf gekeerd is. Hij kan zijn emoties daardoor moeilijk uitdrukken en sluit zich emotioneel af van de buitenwereld, zeker in situaties van spanning. Hij spreekt heel gebrekkig Oekraïens.
In het licht van het bovenstaande maken wij ons grote zorgen over zijn uitzetting naar de Oekraïne.
Het is volstrekt tegen zijn belang in dat hij nu, na 14 jaar, het land uitgezet wordt. Dat geldt uiteraard ook voor zijn broertje en zusje die beiden nog op de basisschool Blink in Culemborg zitten.
De manier waarop de uitzettingsprocedure gebeurt is mensonterend. De kinderen hebben niet eens afscheid kunnen nemen van hun klasgenoten en leraren. Wij maken ons grote zorgen over hun welbevinden en toekomst. De kinderen spreken bijvoorbeeld nauwelijks Oekraïens en zijn ook in emotrioneel op zicht kwetsbaar. Gelukkig vonden ook leerlingen, leraren van Lek en Linge en de Blink dit "te erg voor woorden". Zij zijn acties begonnen, die door de SP en de meeste andere politieke partijen worden ondersteund. Er verscheen een groot stuk in het AD en andere kranten. De burgemeester heeft namens de gemeente een brief gestuurd aan staatssecretaris Harbers. De raad laat weten dat de kinderen van de familie Andropov zijn hier geboren en getogen. Hun ouders al 17 jaar in Culeborg en werken hard om hier een bestaan op te bouwen. Culemborg wil een gemeente zijn waar een ruimhartige kinderpardon mogelijk moet zijn. Een gemeente die altijd handelt in het belang van het kind. Zoals we dit ook met elkaar afgesproken hebben in het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind. Dat stelt in artikel 3 dat het belang van het kind bij alle beslissingen door de overheid, instanties en volwassenen de eerste overweging behoort te zijn. We hopen op een positieve reactie opdat het gezin Andropov in alle rust verder kan werken aan een toekomst in Culemborg.

Reacties

Dat Nederland zo is verworden dat dit soort zaken mogen en feitelijk ook gebeuren. Wanhopig word je er van.

Reactie toevoegen

U bent hier