h

Gelukkig 2017 : een frisse start

6 januari 2017

Gelukkig 2017 : een frisse start

Foto: SP

Een nieuw jaar. Een frisse start . Nieuwe plannen, goede voornemens en zin om de boel te veranderen. Zo begon ik altijd in januari. Dat die voornemens al snel voornemens zouden blijven en dat die nieuwe plannen op de lange baan werden geschoven, ook dat was eigenlijk elk jaar hetzelfde, maar het idee was er altijd, zo rond de jaarwisseling.  Maar dat lijkt, in ieder geval bij mij, dit jaar anders.  Ik denk dit jaar niet aan persoonlijke veranderingen. Als die er komen, dan zie ik dat vanzelf. Ik heb dit jaar geen nieuwe plannen. Als er zich eentje aandient, dan zie ik wel wat ik er mee doe. Dit jaar wil ik eigenlijk alleen maar rust. Rust voor mezelf en rust voor iedereen om wie ik geef. Ja, eigenlijk wil ik gewoon rust in ons land en rust op de wereld.

Ik werd er in 2016 soms zo moe van. Bijna dagelijks werd je geconfronteerd met onrust, ellende en haat. Empathie was een vergeten woord en iedereen verstopte zich in zijn eigen veilige ruimte en trakteerde de wereld , via de sociale media, met niet onderbouwde kritiek en ongezouten meningen. Ik wilde soms weg van de ellende, me terugtrekken in een boek, koptelefoon op en er gewoon niet zijn. Ik vond de struisvogel een verstandig dier, ik stak mijn kop in het zand en er was plotseling niets meer aan de hand! Plots realiseerde ik me dat er eigenlijk niets veranderd was. Wilde ik echt een samenleving waar het rustig was? Een samenleving waar de haat geen kans krijgt? Waar mensen aan elkaar denken en niet enkel meer aan zichzelf? Dan was er wel degelijk een verandering nodig. Nieuwe plannen en goede voornemens moeten juist nu een begin maken om een verandering te beginnen! Laten we met zijn allen uit onze veilige hokjes stappen, uit onze gebarricadeerde vestingen en samen zorgen voor een betere, vreedzamere en veiligere wereld in dit nieuwe jaar. Zodat we aan het eind van dit jaar kunnen zeggen: het was een goed jaar. Nog niet perfect, maar we zijn op weg. Naar een betere wereld!

Folle lok en seine in 2017, Klaas Krist.  

Reactie toevoegen

U bent hier