h

Kostendelersnorm kan tot wanhoop leiden

11 november 2015

Kostendelersnorm kan tot wanhoop leiden

De kostendelersnorm die ingevoerd is door de huidige VVD en PvdA regering, betekent dat als je een woning deelt met andere volwassenen, je uitkering wordt aangepast. Hoe meer personen van 21 jaar of ouder in je woning, hoe lager de uitkering die je zal ontvangen. Het kabinet vindt namelijk dat als er meer personen in je woning wonen, je de woonkosten wel kan delen. Vandaar de naam kostendelersnorm.

De regeling geldt vanaf 1 juli 2015 voor alle bijstandsgerechtigden, arbeidsongeschikten, weduwen en wezen en mensen met een onvolledige AOW.

Aan gepensioneerden met een volledige AOW-uitkering is ''uitstel'' verleend tot juli 2016. De maatregel is door het rijk bedoeld om "het stapelen" van uitkeringen in een huishouden tegen te gaan.

Veel uitkeringsgerechtigden blijken echter door deze maatregel ver onder het bestaansminimum te schieten. Hier zijn schrijnende voorbeelden van bekend: zoals een broer en een zus die van 660 euro moeten leven en een moeder met twee volwassen dochters die van 1100 euro per maand moeten rondkomen.

Het is in feite te gek voor woorden en daarom willen wij met jullie hulp in kaart brengen hoe de mensen die afhankelijk zijn van een uitkering, door deze Kostendelersnorm, financieel ernstig in de knel komen. Wij vinden dat als je buiten je schuld om aangewezen bent op een uitkering, je hoe dan ook recht hebt op een minimuminkomen.

Graag komen wij in contact met personen die door deze regeling tot wanhoop gedreven worden, om te onderzoeken of wij als SP hier lokaal actie voor kunnen voeren. Kent u iemand, of bent u zelf een van de getroffenen die hier aan mee wilt werken, stuur dan een mailtje naar culemborg@sp.nl t.a.v. Protest Kostendelersnorm, of via de contactpagina op deze site.

 

Reactie toevoegen

U bent hier