h

Steun actiegroep OV4DaMu

3 juni 2015

Steun actiegroep OV4DaMu

Foto: SP

OV4DaMu heeft op 2 juni 2015 in de Tweede Kamer (op de foto met Jasper van Dijk, SP Kamerlid) een petitie aangeboden voor de invoering van een OVstudentenkaart voor jonge dans-en muziektalenten in de vooropleidingen van ballet- en dansopleidingen en conservatoria. Initiatiefnemer van de actiegroep is stadsgenoot Stefan Flos, die ook al jaren een actief SP lid is.

De talentjes moeten op 10 jarige leeftijd beginnen met de vakopleiding en combineren die op zogenoemde ‘DaMuscholen’ met hun middelbare schooltijd. De kinderen op een DaMuschool moeten vaak ver reizen voor hun onderwijs en de kosten hiervan houden vele talenten tegen om te kiezen voor hun droom. Stefan Flos zegt hierover: “Om deze vorm van onderwijs toegankelijk te houden is het nodig dat de overheid investeert in een OVstudentenkaart voor deze kleine maar belangrijke groep jonge, ambitieuze en uitzonderlijke studenten. Doen we dat niet dan wordt hun plek ingevuld door internationaal talent.” 

Zorg er voor dat de hbo-vooropleidingen Dans en Muziek (DaMu) bereikbaar blijven voor elk kind met talent. Nederland heeft dit talent hard nodig. Er zijn 9 DaMu scholen actief in Nederland. In totaal zijn ongeveer 500 tot 600 kinderen in opleiding verbonden aan een DaMu school. Dit zijn voornamelijk jonge dansers omdat dansers dagelijks klassikaal les moeten krijgen. Muziekstudenten maken veel individuele studie-uren naast de lessen en orkest.

Sinds 1 januari 2015 komen kinderen die op een DaMu school zitten en in een gastgezin moeten gaan wonen (bijvoorbeeld omdat de woon-studie afstand te groot is) in aanmerking voor dubbele kinderbijslag. Kinderen die dagelijks reizen (de grootste groep) vallen niet onder deze regeling. Dat kan zeker voor deze groep kinderen betekenen dat als hun ouder minder vermogend is, zij niet meer deel kunnen nemen aan hun opleiding.  Het gevaar van een theatercultuur zonder Nederlands top-talent hangt boven ons land. De Nederlandse dans- en muziekgezelschappen zijn toonaangevend op veel culturele terreinen maar dreigen deze positie te verliezen. Teken de petitie: http://ov4damu.petities.nl

 

Reactie toevoegen

U bent hier