h

''Rijdende Trein'' van plan Stationsomgeving tijdelijk gestopt!

27 februari 2015

''Rijdende Trein'' van plan Stationsomgeving tijdelijk gestopt!

De trein staat stil. Een verhuizing van Albert Heijn uit het centrum zodat ook deze supermarkt fors kan uitbreiden dat is het enige wat nog overblijft van de ambitieuze plannen om de stationsomgeving op te knappen. Er is momenteel al veel leegstand en te weinig publiek in de binnenstad met zijn vele mooie historische gebouwen. De SP was in 2011 al tegen een vierde winkelcentrum in Culemborg. Nu al JA zeggen tegen de verhuizing van de AH, zonder dat het voldoende onderzocht is wat de gevolgen voor de binnenstad en andere winkelcentra kunnen zijn, vindt de SP een heel slechte zaak.

Wij willen de signalen afkomstig van winkeliers en bewoners wel serieus nemen. Dat betekent dat er een goed plan moet worden bedacht om in het bijzonder de binnenstad weer levendig te krijgen. Ook zullen er goede oplossingen voor het verkeer bij de tunnel en bij de andere winkelcentra moeten komen.

Tijdens het raadsdebat dat 19 februari gehouden werd, bleek dat er nu ook andere fracties zijn die eerst meer duidelijkheid willen en daarna pas over willen gaan tot het vaststellen van het plan 'Stationsomgeving'. Voorlopig wordt het besluit dan ook uitgesteld.

De SP fractie hoort het graag als u opmerkingen of goede ideeën voor de binnenstad of stationsomgeving heeft.

In de loop van de jaren zijn er nogal wat plannen gemaakt voor de stationsomgeving. Het werd zinvol gevonden om het NS station te verplaatsen zodat het dichter bij de binnenstad zou komen te liggen. Het zou een beter overstappunt worden zodat het openbaar vervoer in en rond Culemborg aantrekkelijker zou worden. Het station leek een ideale plaats om in Culemborg een MBO school te vestigen en werd gezien als een mogelijkheid om het uitgaansleven in Culemborg een nieuwe impuls te geven. Het plan is de afgelopen jaren via de onderhandelingen met de NS, AH en projectontwikkelaar echter steeds verder versobert.

Het enige wat nu over lijkt te blijven is een fors grotere AH aan de westzijde van de spoordijk (kant waar de Gamma is) plus circa 600 vierkante meter voor kleinere winkeltjes. De SP is niet principieel tegen de verhuizing van de AH. Wij zijn echter, net als in 2011, nog steeds tegen zo veel extra vierkante meters winkeloppervlak. Dat gaat namelijk de overige drie winkelcentra in onze stad benadelen. De meerderheid van de raad koos helaas wel voor een groot vierde winkelgebied. Een belangrijk argument was toen dat dit nodig was om de rest van de plannen betaalbaar te maken. SP Fractievoorzitter Thijs Heemskerk vroeg de partijen die toen voorstemden: ''over welke rest van de plannen hebben we het dan nu nog anno 2015?''. Hij kreeg echter geen antwoorden. De eerder geplande aanleg van een fietstunnel is uit het plan verdwenen. Zelfs het doortrekken van de voetgangerstunnel bij het station is onzeker geworden!

Het is dan ook wat de SP betreft de vraag of dit plan niet meer problemen voor Culemborg schept dan er worden oplost. Er moet eerst een oplossing komen voor het levendig houden van de binnenstad en het winkelcentrum Parijsch. Ook zien wij liever we dat de geplande tunnels er komen. Dat vraagt tijd om deze zaken opnieuw te onderzoeken en vooral te bespreken met inwoners en winkeliers. Die tijd moet het stadsbestuur gewoon nemen in plaats van op een dood spoor te eindigen.

Reactie toevoegen

U bent hier