h

Open brief ivm coalitievorming

2 april 2014

Open brief ivm coalitievorming

Voor er op 1 april het afrondende gesprek over de coalitievorming in Culemborg plaats vond, heeft de SP de volgende open brief aan de informateur, dhr. J. Hansum, verstuurd.

De SP geeft aan in die brief te kiezen voor de oppositie en vraagt de toekomstige coalitie om aandacht te besteden aan een aantal belangrijke onderwerpen voor de minst bedeelden in onze stad.


Culemborg, 01/04/2014

Betreft:  betreft informatieronde coalitievorming gemeenteraad Culemborg 2014

CC:       Alle raadsfracties van de gemeenteraad in Culemborg

 Geachte heer Hansum,

U bent op voordracht van de VVD-fractie tot informateur benoemd. Op 24 maart heeft u deze opdracht toegelicht en de deelnemende politieke partijen uitgenodigd voor een 1 op 1 gesprek achter gesloten deuren. De SP fractie heeft tijdens deze bijeenkomst laten weten er sterk de voorkeur aan te geven om de informatieronde (en niet de coalitieonderhandelingen) in het openbaar te laten plaats vinden. Dat zou, zo vinden wij een positief signaal richting inwoners zijn dat er na de verkiezingen iets gaat veranderen in de bestuursstijl en openheid van het bestuur van hun stad. Helaas bleek dit voorstel niet de voorkeur te hebben van de meeste andere fracties. De SP heeft u vervolgens laten weten dat wij niet in te zullen gaan op uw uitnodiging voor een dergelijk gesprek. In plaats daarvan stuur ik u (en de andere raadsfracties) het volgende schrijven.

Na de hertelling is duidelijk geworden dat de huidige coalitiepartijen net hun meerderheid hebben weten te behouden. Het ligt m.i. voor de hand dat de nieuwe coalitie zal gaan bestaan uit de VVD en D66 met een bescheiden rol voor 1 of 2 andere partijen. De SP denkt niet dat het de stabiliteit van deze coalitie of de geloofwaardigheid van de politiek in zijn geheel ten goede komt als de SP deel uit zou maken van een dergelijke (rechtse) coalitie. Het is juist in deze tijden belangrijk dat inwoners kunnen zien dat er verschillen bestaan tussen verschillende politieke partijen. Juist in een crisistijd geldt dat niet alle inwoners van Culemborg overeenkomstige belangen hebben. De SP kiest er vooral voor om te komen voor de 15 tot 20 procent meest kwetsbare inwoners in onze stad. Een groep die zich doorgaans niet zelf organiseert of snel van zich laat horen. Wij kiezen dan ook om die reden zeker op dit moment liever voor de oppositierol.

Onderwerpen die de SP ook van belang zijn voor de toekomstige coalitiepartners

Juist vanwege de sociale transities en oplopende werkloosheid is het de aankomende jaren extra belangrijk dat wij in Culemborg proberen zorg en maatschappelijke ondersteuning samen goed gaan organiseren. Een benadering die haaks staat op een benadering waarbij op voorhand vooral van mantelzorgers en wie zorg of ondersteuning nodig heeft, wordt gevraagd meer zelf te gaan doen of regelen. De SP hoopt dat de toekomstige coalitiepartners dit zullen inzien. Dat zij zich realiseren dat de kans groot is dat voor het op peil houden en anders organiseren van de transities zeker de eerste jaren meer geld nodig zal zijn als Den Haag beschikbaar zal stellen. Dat als de werkloosheid oploopt dit vraagt om enkele extra gelden om de beroepskwalificaties van werkzoekenden te vergroten. Dit zal tot gevolg hebben dat er de aankomende jaren weinig tot geen geld vrij te maken is voor nieuw beleid. Sterker nog; Het is waarschijnlijk nodig om al snel na te gaan denken waarop de aankomende jaren bezuinigd moet worden.

Het zou behalve niet sociaal en onrechtvaardig dan denk ik onverstandig zijn om de rekening van die bezuinigingen terecht te laten komen bij eerdere genoemde groepen kwetsbare inwoners. Deze groepen inwoners zijn al keihard getroffen door de crisis, het kabinetsbeleid en eerdere bezuinigingen. Ook in Culemborg is de grens bereikt van wat van hen aan offers kan worden gevraagd. Waar die grens overschreden wordt zal dit vaak tot maatschappelijk isolement, verpaupering en wanhoop leiden. De gevolgen hiervan zullen niet alleen de direct betrokkenen raken.  In een stad waarin steeds meer inwoners wanhopig worden over hun leefomstandigheden is het minder prettig samen leven. Dat zal een toenemend negatief effect hebben op de cohesie, veiligheid economie en bedrijvigheid in de stad.

Een ander onderwerp wat om aandacht vraagt is de woningmarkt en vooral de huurmarkt in Culemborg. De wachttijd bij het vinden van een betaalbare huurwoning bedraagt vaak zes jaar of meer. Dit komt onder meer doordat er weinig doorstroming op de woningmarkt is. Het bouwen van meer diverse koopwoningen volstaat daarbij niet als oplossing zolang starters op de woningmarkt of scheefhuurders simpelweg geen hypotheek kunnen afsluiten. Wie weet is het goed als De gemeente, Kleurrijk Wonen en een afvaardiging van huurders en bewonersorganisaties om de woningmarkt in Culemborg vlot te trekken, samen een 'Lokaal Akkoord' afsluiten.

Ik sluit af met te verwijzen naar het eerder verstuurde antwoord (zie bijlage)  op de open brief van D66 waarin wij ingaan op onze visie over de manier waarop de stad de aankomende jaren bestuurd kan worden en de rol van oppositie en coalitie daarbij kunnen spelen.

Met vriendelijke groet,

Namens de SP afdeling Culemborg,

Thijs Heemskerk

U bent hier