h

Winkels altijd open?

4 maart 2014

Winkels altijd open?

De meerderheid van de raad heeft besloten dat voortaan iedere winkel zelf mag beslissen wanneer zij geopend wil zijn. Handig voor wie ook op zondag wil winkelen en goed voor wie gelooft in vrije marktwerking en onderlinge concurrentiestrijd. De SP is er op zich niet tegen als winkels wat vaker op zondag of 's avonds geopend zijn. Wij vinden echter wel dat hieraan voor een kleine stad ook veel nadelen kleven. Dat het daarom beter is om samen in onze stad afspraken hierover te maken. Om zo het winkelen met verruimde winkeltijden aantrekkelijker te maken en de nadelen voor veel kleine winkeliers weg te nemen. Naar ons voorstel werd in de raad nauwelijks geluisterd. Een gemiste kans zeker als je echt wil dat Culemborg als winkelstad een extra impuls verdient.

Winkels in Culemborg altijd open

Deze slogan is sinds vorige week van toepassing voor Culemborg. In een soms heftig en emotioneel debat heeft de raad besloten dat de winkels in principe altijd open mogen zijn. Er wordt aan iedere winkelier voor zich over gelaten om hier individueel invulling aan wilt geven. Een meerderheid in de raad bestaande uit VVD, D’66, PvdA en Groen Links vindt het geen zaak van de politiek (meer) om zich druk te maken over de openingstijden. Zij vinden dat iedere winkel of middenstander voor zich maar beslissen moet wanneer hij geopend wil zijn. Lang leven de marktwerking en onderlinge concurrentiestrijd. De SP vindt dit een vorm van ieder voor zich en allen tegen elkaar.
CDA en Christen Unie waren vanuit hun christelijke achtergrond principieel tegen de zondagsopening. De SP heeft om zijn eigen reden dit besluit niet gesteund. Al was dat niet om geloofsoverwegingen. Wij hebben geprobeerd de voor- en nadelen van het vrij geven van winkeltijden tegen elkaar af te wegen en daarbij te luisteren naar de reacties van winkeliers als Plus Giel Smits. De SP ziet wel degelijk veel nadelen die de voorstemmers eigenlijk niet wilden bespreken. Uit internationaal onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat een dergelijke openstelling op den duur ten koste gaat van de kleine winkelier. Zij kunnen de permanente openstelling niet waarmaken en leiden omzetverlies hierdoor. In Amerika , Engeland en Frankrijk blijkt dit al overduidelijk. Vaak zijn het de grote (food) winkelketens die hiervan profiteren en de kleine winkelier zo wegconcurreren. Voor een divers aanbod van winkels is dit desastreus. Ook in Culemborg lijkt dit nu werkelijkheid te gaan worden. De SP had graag gezien dat er door de winkeliers in het centrum en per wijk/winkelplein een gezamenlijk plan zou worden gemaakt. Juist via een dergelijk plan kun je echt het winkelen in Culemborg ook op zondag aantrekkelijk maken. Bijvoorbeeld door op een zondag in de maand een evenement of activiteit te organiseren. Dat is goed voor alle deelnemende winkels en goed voor de levendigheid van Culemborg en de plaatselijke economie. Een door de SP ingediend amendement met deze strekking werd echter verworpen. Een bruisende binnenstad krijg je niet door het volledig loslaten van de winkeltijden. Het zal er wel toe leiden dat veel kleine winkels het nog moeilijker gaan krijgen om het hoofd boven water te houden. Dit zal eerder leiden tot een vlak en eenvormig aanbod van landelijke winkelketens. De charme van de plaatselijke , aantrekkelijke winkels komt hierdoor onder druk te staan. In de wijkcentra wordt het de grote supermarkten gemakkelijker gemaakt om hun concurrentiestrijd te voeren ten koste van de kleine winkelier (bakker, slager en groentewinkel etc.) . De SP vindt dit een gemiste kans.

Stef van der Steen

Reacties

Betekend dit dat er ook geen sluitingstijd meer is. Dat winkels tot diep in de nacht open kunnen zijn?

Ik wil het niet gepubliceerd ik wil alleen weten wat mag.

Reactie toevoegen

U bent hier