h

Bezuinigingen in Culemborg

2 juli 2012

Bezuinigingen in Culemborg


Bezuinigingen in Culemborg Het college laat in de perspectievennota een heel somber beeld zien voor de gemeentefinanciƫn voor de aankomen de jaren. In 2013 komt de gemeente als er niet bezuinigd wordt ruim 2 miljoen euro tekort. Hoewel dat tekort de aankomende jaren wel verminderd is het toch nodig de aankomende jaren circa anderhalf miljoen euro te bezuinigingen.

De belangrijkste voorstellen om zo anderhalf uit te gaan geven is het aantal gemeenteambtenaren met tien procent te verminderen. Daarnaast wordt er ook fors bezuinigd Het college is namelijk van mening dat burgers de aankomende jaren zelfstandiger moet worden. Dat er sprake moet zijn van een terugtredende overheid. Vanwege geldtekort zal de gemeente namelijk minder gaan doen van burgers en verenigingen. Die moeten er niet te veel rekenen op dat de gemeente hen ondersteund of helpt Hun oproep zo zegt het college deels uit nood geboren, maar vind ook plaats op basis van overtuiging.
Op zich is er niks op tegen meer zelfstandigheid. Het kan echter niet in alle situaties en alle inwoners gelden. Wat te denken van mensen die aangewezen zijn op zorg of die werkloos zijn geworden ? Zij willen misschien best wel zelfstandig(er) en niet afhankelijk van de gemeente zijn, maar hebben in feite weinig tot niets te kiezen. De aankomende jaren zal het aantal mensen voor wie dat geldt door de crisis en vergrijzing waarschijnlijk zelfs toenemen. Het college lijkt hiermee te weinig rekening te willen houden. Zij stelt (met enige spijt ?) dat het niet door van kabinetsplannen als de huishoudtoets voor mensen met een bijstand een financieel risico van 600.000 euro met zich mee brengt. Ook stelt
zij voor om de minimaregelingen en de maatschappelijk zorg (weer) te gaan versoberen. Meer concreet wil het college hierop respectievelijk 135.000 en 50.000 euro gaan bezuinigen. De SP zal zich de aankomende maanden vooral gaan inzetten om deze plannen van tafel te krijgen.
Thijs Heemskerk

U bent hier