h

WMO veranderingen

2 mei 2012

WMO veranderingen

Op 20 april was er in Arnhem een speciaal regio-overleg voor de regio’s Noord en Zuid Gelderland, met als thema: de gevolgen van het Kabinetsbeleid voor AWBZ en WMO. Speciale gast was Tweede Kamerlid Renske Leijten, die zich grote zorgen maakt over het wetsvoorstel, dat regelt dat gemeenten de AWBZ-taak “begeleiding”moeten gaan uitvoeren. Het gaat hier om begeleiding van mensen met een beperking, die thuis wonen en die zonder deze vorm van zorg geen zelfstandig leven kunnen leiden. De beperkingen van deze groep mensen variëren van lichamelijke-, verstandelijke-, psychiatrische- of zicht- of gehoorbeperkingen tot hersenletsel en dementie. Afhankelijk van de beperking kan de begeleiding bestaan uit; ondersteuning bij het op orde houden van de financiën of het huishouden, dagbesteding, palliatieve zorg, e.a.

Renske maakt zich zorgen, omdat er veel haken en ogen aan het wetsvoorstel, genaamd WMO decentralisatie begeleiding, zitten. De bedoeling is namelijk dat alle mensen, die nu via de AWBZ begeleiding krijgen, in 2014 in één keer worden overgeheveld naar de WMO. Hun “recht op zorg” (vlg. AWBZ) verandert dan in “recht op compensatie” (vlg. WMO). De begeleiding moet worden aangevraagd bij de gemeente (uitvoerder WMO), die vervolgens met de aanvrager in overleg gaat over de hulpvraag. Een PGB wordt alleen nog verstrekt, als er geen reguliere zorg voor handen is.
De SP voorziet grote problemen bij de uitvoering van de wet, want:
• Gemeenten denken vaak vanuit het collectieve aanbod, niet vanuit de zorgvrager
• De zorgvrager heeft recht op compensatie: als de aangeboden voorziening niet past, kan de gemeente de hulp staken.
• De Inspectie voor de Gezondheidszorg zal geen toezicht meer houden op de kwaliteit van zorg en begeleiding
• De regering heeft ervoor gekozen het budget voor de WMO (begeleiding) niet te oormerken
• Het WMO-beleid verschilt per gemeente, wat kan zorgen voor ongelijkheid tussen de zorgvragers
• Er zijn gemeenten, die voor huishoudelijke verzorging een schoonmaker inhuren. Dit kan echt niet! Het parlement heeft bepaald dat huishoudelijke verzorging onder de noemer ZORG valt en veel meer omvat dan alleen schoonmaken.
• Volgens sommige gemeenten mogen mensen met een te hoog inkomen geen beroep doen op de WMO. Dit kan absoluut niet! Iedereen met een indicatie kan een beroep doen op de WMO.
• De overheveling is erg ingewikkeld en de gemeenten krijgen hiermee een veelheid aan taken op hun bord. De middelen en kennis om deze taken goed uit te voeren is te beperkt.

U bent hier