h

Raadspraat

15 december 2011

Raadspraat

Sinds oktober van dit jaar heb ik het voorrecht om raadslid te zijn in Culemborg. Het is leuk en dankbaar werk. Maar soms is het ook treurig om te zien welke keuzes een meerderheid van de raad maakt, en hoe die keuzes onderbouwt worden.

Afgelopen raadsvergadering is er een besluit genomen over de ontwikkeling van Sprokkelenburg. Een gebied met een prachtige omgeving, waar ik vroeger graag ging fietsen, kastanjes zoeken, naar de plantage en voetballen bij Fortitudo. Ik ben zeker niet de enige die vooral op jonge leeftijd genoten heeft van dit bijzondere stukje Culemborg. Ik vrees alleen dat het nooit meer hetzelfde zal zijn. En juist door een besluit van de gemeenteraad, waar ik in ben gaan zitten om iets te betekenen voor deze stad.
Bij Sprokkelenburg is namelijk gekozen om 30 vrije kavels te realiseren. Dat klinkt heel simpel voor zo'n uniek stukje van onze stad, en helaas is dat ook echt de complete ambitie die dit college heeft. Het gebied wordt opgedeeld in 30 vakken, en in fases ontwikkeld wanneer er zich genoeg kopers gemeld hebben. Financieel betekent dit een klein risico en mogelijk veel baten. Voor de omgeving betekent dit in mijn ogen een ramp.
Het argument van de coalitiepartijen voor deze keuze was, dat dit inderdaad een mooi, groen en uniek stukje Culemborg is, en daarmee ideaal voor het bouwen van een villawijk. Dit geeft bij mij de indruk dat deze coalitie vind dat alleen de rijkste mensen recht hebben om in deze omgeving te wonen. Iets waar ik het absoluut niet mee eens ben. Juist deze locatie is geschikt om bijvoorbeeld appartementen voor ouderen te creƫren.
De besluitvorming over Sprokkelenburg is voor mijn gevoel veel te snel gegaan. Er is niet serieus gekeken naar alternatieven. Juist bij deze prachtige locatie zou de gemeente de tijd moeten nemen, om in overleg met omwonenden tot een plan te komen waar elke Culemborger tevreden over kan zijn. Deze kans is nu gemist, en het zijn nu vooral de toekomstige bewoners die gaan bepalen hoe het gebied er uit komt te zien. Tenminste, als alle 30 kavels eenmaal verkocht zijn, wat mij in deze economische tijd totaal onrealistisch lijkt. Tot die tijd kunnen de bewoners van de dreven uitkijken over een bouwput. Benieuwd wat dat met de huizenprijzen in de omgeving doet.

Rein Burger SP

U bent hier