h

Begrotingsbehandeling SP

18 november 2011

Begrotingsbehandeling SP


Op 10 november was de behandeling van de begroting in de gemeenteraad. De begroting voor 2012 werd vastgesteld, en partijen hadden de kans om wijzigingen of nieuw beleid voor te stellen. Uiteraard zijn ook wij met voorstellen gekomen, waarvan sommigen het gehaald hebben.

Bijvoorbeeld een motie die het college opriep om samen met Kleurrijk Wonen wat te gaan doen aan scheefwonen in Culemborg, werd aangenomen. Ook werd een motie om de kwaliteit van de kinderboerderij te versterken en niet alleen te bezuinigen, unaniem aangenomen.
Ook steunden wij sommige moties van andere partijen. Bijvoorbeeld een motie die de raadsvergoeding met 10% omlaag bracht. Hiermee laat de gemeenteraad zien dat het zich solidair opstelt met de stad in tijd van bezuinigingen. De SP stemde, met enige moeite, ook in met een motie van de coalitiepartijen over De Franse School. Dit hield onder andere in dat de bezuinigingen op het theater niet ongedaan worden gemaakt. Er zijn enkele aanpassingen aan het gebouw nodig om het open te houden. Elke vereniging in Culemborg heeft de mogelijkheid om een programmering aan te bieden die binnen het resterende budget voor de komende jaren past. Geen ideale oplossing, maar er is geen geld om in een nieuw theater te investeren, en met een net sluitende begroting zou terugkomen op de bezuiniging betekenen dat we het geld elders moeten halen. Wij zouden die middelen liever aanwenden voor bijvoorbeeld een nieuw zwembad. Een voordeel is dat het theater mogelijk een bredere functie krijgt met plaats voor meer verenigingen, iets wat wij als SP van harte ondersteunen.

Al met al kunnen we terugkijken op een voor ons succesvolle begrotingsbehandeling. Hoewel het erg spijtig is dat onze moties voor de minima het niet gehaald hebben, is het ons als oppositiepartij toch gelukt om op andere belangrijke onderwerpen winst te behalen. De komende jaren zullen wij doorgaan met een sociale, maar realistische visie over onze stad te geven in de raad. Daardoor hebben wij de kans om een actieve rol te houden in de besluitvorming over bezuinigingen die Culemborg nog gaan treffen.

Rein Burger

U bent hier