h

Uitslag Europese Verkiezingen in Culemborg

4 juni 2009

Uitslag Europese Verkiezingen in Culemborg

Europese verkiezingen 2009 : een teleurstellende uitslag. De SP is het in Culemborg onvoldoende gelukt de stemmen van kiezers die kritisch over Europa zijn naar zich toe te halen.

De opkomst bij de op 4 juni gehouden Europese Verkiezingen was laag. Nog geen achtduizend van de bijna 20.000 Culemborgers die mocht gaan stemmen heeft zijn stem uitgebracht. Een opkomst van ongeveer 38% die dicht bij het landelijk gemiddelde ligt. Ver weg de meeste stemmen in Culemborg kreeg de PVV (1352) gevolgd door CDA, Groen Links en PvdA. Deze drie partijen kregen ongeveer 1150 stemmen. Zeker ten opzichte van de vorige EU verkiezingen wist D66 (van 5 naar 8,8 %) een duidelijk groter deel van de stemmers voor zich te winnen. De PvdA en CDA zijn in vergelijking met de vorige verkiezingen de grootste verliezers

De SP haalde deze verkiezingen in Culemborg 556 stemmen of te wel afgerond 7% van de stemmen. Een verslechtering ten opzichte van de vorige Europese verkiezingen in 2004. Toen haalde we 9,4% van de stemmen (in 1999 haalden ook 7%) Al met al een somber stemmend resultaat, dat alleen maar enigszins verzacht wordt doordat we landelijk gezien wel een iets beter resultaat wisten te boeken.

Wat betekent deze uitslag

Waarom we nu zo'n slecht resultaat boeken valt moeilijk precies te zeggen. Wat zeker mee speelt is de lage opkomst en mensen die tegen Europa zijn en nu op de PVV in plaats van de SP hebben gestemd. Dat is een kant van het verhaal. Aan de redelijk actieve manier waarop we campagne hebben gevoerd hebben zal het niet echt gelegen hebben. In de landelijke peilingen gaat het minder goed met de SP. Een andere kant is dat we in Culemborg helaas de afgelopen paar jaar minder zichtbaar waren op straat en ook minder in de krant hebben gestaan met onze ingezonden persberichten dan circa 5 jaar geleden.

Terecht zegt men in de politiek dat de kiezer altijd gelijk heeft. Dat geldt ook voor de SP in Culemborg. Gelukkig zijn we inmiddels al weer meer op straat te vinden en met acties als achter de poort en tegen de verkoop van de NUON bezig. We zullen er echter de aankomende maanden nog wel een schepje boven op moeten doen. Er staat immers veel op het spel. Zonder een sterk aanwezige SP zullen de gevolgen van de economische crisis anders zeker vooral via bezuinigingen de zwaksten in onze stad gaan treffen. De aankomende jaren zullen er verder in Culemborg veel belangrijke beslissingen genomen gaan worden. Ik denk daarbij aan de inrichting van onze stad en voorzieningen , maar ook aan het milieu.

Tot slot willen we iedereen bedanken die zich ingezet heeft bij onze campagne!

Namens fractie en Afdelingbestuur van SP Culemborg ,
Thijs Heemskerk.

U bent hier