h

Waar blijft de ambulance?

19 oktober 2006

Waar blijft de ambulance?

Naar aanleiding van een bericht op TV Gelderland over het mogelijke verdwijnen van de ambulancepost uit Culemborg heeft de SP fractie een open brief aan B & W gericht, hoewel B&W de raad hier nog niet over geïnformeerd hebben. Volgens de SP fractie zou deze verschraling van de ambulancezorg in deze regio een bijzonder ernstig verlies voor de bevolking zijn.

Open brief aan het College van Burgemeester en Wethouders van Culemborg

Zondagavond hoorden wij via het regionale nieuws van TV Gelderland dat de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) overweegt een aantal ambulanceposten, waaronder die van Culemborg en Geldermalsen, op te heffen. Hiervoor in de plaats zou er dan een ambulancepost komen in Beesd. Dit nieuws zal veel onrust veroorzaken onder de inwoners van dit gebied, die zich af zullen vragen of de ambulancezorg in die situatie nog wel voldoende gegarandeerd is.
De SP Culemborg vraagt daarom de gemeente Culemborg hiertegen in het geweer te komen.
De SP maakt zich veel zorgen over de gezondheidszorg in Culemborg. De huisartsenpost, waar al zo lang over gepraat wordt, is er nog steeds niet, zodat je ’s avonds en in het weekend helemaal naar Tiel moet als je met spoed hulp nodig hebt. Gelukkig hebben we nog een ambulance in Culemborg, maar zou die dan ook gaan verdwijnen? Lijkt ons geen goed idee. Gegevens van de RAV laten zien dat in 2005 de aanrijtijd gemiddeld 9 minuten en 21 seconden bedroeg en dat terwijl de ambulancepost zich in Culemborg bevond. Wij vrezen dat bij verplaatsing van de ambulancepost naar Beesd de aanrijtijd aanzienlijk zal toenemen en dat vinden wij onacceptabel. Wij dringen er dan ook bij Burgemeester en Wethouders op aan alles, maar dan ook alles, in het werk te stellen om te voorkomen dat de ambulancepost uit Culemborg verdwijnt, zodat Culemborgers verzekerd blijven van snelle en goede hulp in geval van nood.
Tot slot willen wij erop wijzen dat de SP Culemborg enkele jaren geleden een succesvolle handtekeningenactie heeft gehouden voor uitbreiding van de bezetting van de ambulancepost in Culemborg ook naar de avonduren. Daaruit bleek dat Culemborgers de ambulancevoorziening in onze stad onmisbaar vinden.

U bent hier