h

SP: Doe meer aan armoedebestrijding

23 oktober 2006

SP: Doe meer aan armoedebestrijding

Laat meer mensen profiteren van de gemeentelijke regelingen. Laat ook chronisch zieken en gezinnen met kinderen met een inkomen tot 115% van de bijstandsnorm meedoen. Dat stelde de SP gemeenteraadsfractie voor. Bij de vergadering van 19 oktober wilde de gemeenteraad niet verder gaan dan 110%. "Dat is een verbetering voor een wat kleinere groep mensen die het heel goed kunnen gebruiken. Maar wij vinden dat de gemeente er makkelijk een schepje bovenop had kunnen doen", aldus SP-er Oosterlaak.

"Armoede bestaat nog steeds. De afgelopen jaren zijn de inkomens van mensen, die om en nabij het bijstandsniveau leven niet gestegen. Het kabinet schreef voor de laagstbetaalden de nullijn voor. Ook in Culemborg groeien kinderen in armoede op. En zijn er ouderen die elk dubbeltje om moeten draaien. Wat de SP betreft is dat een schande". Zo startte fractievoorzitter Oosterlaak de SP-bijdrage rond het minimabeleid.
De SP is van mening dat de gemeente al weer veel te lang gewacht heeft met verbeteringen van het beleid. Drie jaar geleden bij de invoering van de nieuwe bijstandswet, de WWB, werd in Culemborg, destijds met SP-wethouder Burger, begonnen met regelingen als de collectieve ziektekosten verzekering, regelingen voor chronisch zieken (zorg voor zorg toeslag) en een regeling voor gezinnen met kinderen, om ze op sport of op een vereniging mee te laten doen (Sopa-regeling). "Dat werkt allemaal prima. De regelingen moeten verder doorgevoerd worden. Voor grotere groepen dan alleen mensen tot 110% van de bijstandsnorm, zoals het college voorstelt", meent Oosterlaak. De grens is voor 2006 nog 105%.
PvdA-wethouder Jacobs, daarin gevolgd door de PvdA-fractie, wilde de groep "na zorgvuldige afweging" niet teveel uitbreiden. Zij wilde de grens voor deelname slechts verhogen naar 110% van de bijstandsnorm. Samen met de PvdA had de SP in maart een motie ingebracht om de regelingen voor grotere groepen bereikbaar te maken. Nu steunde alleen GL de SP om dit ook hard te maken voor chronisch zieken en gezinnen met kinderen met inkomens tot 115% van de bijstandsnorm. Oosterlaak: "Desondanks is dit een verbetering. Bij de komende begrotingsbehandeling komen we met meer voorstellen om de armoede in Culemborg te bestrijden"

U bent hier