h

SP: Vraagtekens bij mega-fusie Vitens

9 augustus 2006

SP: Vraagtekens bij mega-fusie Vitens

Schoon drinkwater voor iedereen voor een eerlijke prijs. Dat is de opdracht van drinkwaterbedrijven in Nederland. Op 31 augustus a.s. besluit de aandeelhoudersvergadering van Vitens en Hydron over een mega-fusie van deze twee waterbedrijven. Bewoners van Utrecht, Overijssel, Gelderland zouden het water van het gefuseerde bedrijf uit de kraan moeten krijgen.

Waterbedrijf een moloch?
De SP zet vraagtekens bij enkele voorstellen rond de fusie. De SP wil dat de leiding van het bedrijf door de aangesloten gemeentes en provincies benoemd blijven worden. Leden van de Raad van Bestuur kunnen niet zelf nieuwe bestuurders aanstellen (coöptatie). Ook vindt de partij dat de salarissen van directie en bestuurders niet verhoogd mogen worden en in ieder geval niet hoger kunnen zijn dan dat van de minister-president. De socialisten waarschuwen voor de tendens dat ook het drinkwater in Nederland geprivatiseerd wordt. De SP pleit verder voor terughoudend bij uitbetaling van dividend door het fusiebedrijf. "Het waterbedrijf is geen melkkoe",
waarschuwen de socialisten. Volgens de SP is het drinkwater van iedereen.
Net als het overige waterbeheer, hoort dit democratisch gecontroleerd te blijven. Zeker in een tijd van klimaatverandering en andere ideeën over ruimte voor rivieren, dijkverzwaring, waterberging en gebruik van grondwater.

Wakker worden
De Culemborgse gemeenteraad is tot op heden nog niet door het college geïnformeerd of om advies gevraagd over de fusie. De SP heeft daarom haar opvattingen in een brief aan college en de gemeenteraadsfracties toegestuurd. "De gemeente moet wakker zijn, nu deze fusie aan de orde is. Het is opmerkelijk dat men een dergelijke belangrijke aandeelhoudersvergadering, zo'n beetje in de zomervakantie eind augustus belegt", meent de SP. "Wij vinden dat de raad alsnog alle stukken moet krijgen en desnoods een extra vergadering moet beleggen."

U bent hier