h

Welkom in Culemborg! Conservatiever dan Staphorst, botter dan Amsterdam

5 juni 2006

Welkom in Culemborg! Conservatiever dan Staphorst, botter dan Amsterdam

Niets wordt aan het toeval overgelaten om een bezoek aan Culemborg tot een "onvergetelijke ervaring" te maken. Het ontbrekende lokaal busvervoer in Culemborg kan voor de argeloze toerist die nietsvermoedend op NS-Culemborg uitstapt al tot een behoorlijke verrassing leiden. Wie een weekendje Culemborg wil pikken, zal nog knap z'n best moeten doen om een overnachtings-mogelijkheid te vinden. En wat er in onze stad te doen is, is sinds de sluiting van het VVV redelijk in nevelen gehuld.

Dat alles is echter voor het Culemborgs gemeentebestuur nog niet genoeg om een bezoek aan Culemborg te ontmoedigen. Tijdens de raadsvergadering in april werd door een ruime raadsmeerderheid bepaald dat terrasjes op de Markt zondag 's morgens niet toegestaan zijn. Even een kopje koffie in het zonnetje is er niet bij. Kerkgangers zouden eens aanstoot kunnen nemen.
Behalve het CDA, steunden ook PvdA en VVD tot verbazing van de SP deze maatregel. "Nog even en de SP is liberaler dan de VVD! Het zal wel met de coalitie-belangen te maken hebben, maar we gaan hard op pad naar het Staphorst aan de Lek", zegt SP-er Oosterlaak. "Als het een keer mooi weer is, waarom zouden mensen dan niet even iets op de Markt kunnen drinken. Ik zie het probleem niet."

Ook automobilisten kunnen in Culemborg een bijzondere ervaring opdoen. Wie een klein beetje in de fout gaat bij het parkeren van een auto, maakt een goede kans dat de auto afgesleept wordt en dat men deze na het weekend weer op kan halen in Geldermalsen. De Culemborgse gemeenteraad heeft zojuist een "wegsleepverordening" aangenomen die in een grote stad niet zou misstaan, waarbij niet alleen in het belang van de veiligheid of als er auto's verschrikkelijk in de weg staan, tot wegslepen kan worden overgegaan. Ook de foutparkeerder die onoplettend de auto in een gebied waar vergunning parkeren geldt neerzet, op een laad en losplaats, of niet helemaal goed in de vakken op een parkeerplaats, kan met een beetje pech z'n vierwieler weer bij het afsleepbedrijf in Geldermalsen op gaan halen tegen forse vergoeding.
"Punaises inrammen met een voorhamer, dat is het. De verordening maakt wegslepen wel heel snel mogelijk", aldus SP-raadslid van Raay. In Culemborg zijn er de afgelopen jaren maar een paar situaties voorgekomen, waarbij wegslepen aan de orde was. Rond uitgaanscentrum Happy Dayz staan volgens politiecijfers regelmatig foutgeparkeerde auto's op inritten van woningen.
Van Raay: "Wij zitten echter niet te wachten op algemene overtrokken maatregelen, die helemaal niet bij de Culemborgse situatie passen en waar mensen die even niet opletten afgesleept gaan worden".

De SP blijft kritisch over de diverse verordeningen. "Er wordt veel gekletst over 'dereguleren' in Nederland. Klinkt op zich mooi. In Culemborg is het VVD/PvdA/CDA/D66-college echter druk bezig allerlei bedompte regels in te
voeren waar je je van afvraagt waar het goed voor is. Welkom in Culemborg! Een beetje normale gastvrijheid stellen wij ons toch anders voor."

U bent hier