h

SP: Raad moet zich actief inzetten voor Buitenhof

23 juni 2006

SP: Raad moet zich actief inzetten voor Buitenhof

In een motie eiste de SP dat de Raad zich aan haar woord houdt. De SP wil dat de gemeenteraad wethouder Jacobs (PvdA) op de voet volgt bij het Stedelijk Vernieuwingsproject Buitenhof, het huidige veld van Culemborg '67 aan de Westersingel. De SP vindt dat de raad aan moet geven of het wenselijk is dat projectontwikkelaars de zeggenschap krijgen bij de woningbouw op het terrein. Ook moet de aanpak van het project zowel financiƫel, juridisch als organisatorisch VOORAF uitgebreid tegen het licht worden gehouden. Aldus de SP.

De gemeenteraad besloot vorig jaar dat wethouder Jacobs verdere plannen voor het Buitenhof VOORAF aan de raad ter goedkeuring voor moest leggen. Bewoners waren zeer ontevreden over de plannen die de wethouder, zonder overleg met omwonenden, gemaakt had. De SP steunde de bewoners die aangaven dat in het plan meer aandacht moest zijn voor de toenemende verkeersdruk, voor voldoende groen en speelplaatsen en voor terughoudendheid om vlak bij het historische centrum te hoog te bouwen. De wethouder liet onlangs weten dat zij onderhandelingen heeft gestart met projectontwikkelaar Proper. Proper was, na een prijsvraag over hoe de wijk eruit zou kunnen zien, in de ogen van de wethouder als beste projectontwikkelaar uit de bus gekomen. Proper zou ook de zeggenschap moeten krijgen om te bouwen. Alleen een uiteindelijk akkoord en de grondverkopen wil de wethouder nog aan de raad voorleggen.

Woordvoerder Philip Oosterlaak (SP): "Dat kan zo niet. De raad heeft meerdere malen duidelijk aangegeven dat bij de plannenmakerij VOORAF goedkeuring door de raad nodig is. Daarbij moeten de eisen van te voren vastgesteld worden: Eisen over wie welke zeggenschap heeft, wie welke taken uitvoert, wat de risico's zijn, hoe de kosten en de opbrengsten verdeeld zijn, wat de planning is, enz. Op dit moment is dat allemaal niet helder.
Pas als de onderhandelingen gevoerd zijn en er alleen nog een handtekening van de gemeente gevraagd wordt, zou de raad "ja en amen" mogen knikken. Dan is zo'n akkoord tussen de wethouder en de projectontwikkelaar allang rond en kun je er niet zomaar vanaf. Dan dreigen er in ieder schadeclaims."
De SP is in het algemeen geen voorstander dat projectontwikkelaars een dikke vinger in de pap krijgen bij stadsontwikkeling. Oosterlaak: "Kijk, zo'n club heeft natuurlijk ook andere doelstellingen dan om gewone mensen aan een goede woning te helpen. De winst staat uiteindelijk voorop. Wij houden ons hart vast. Zometeen hebben we de zoveelste dure nieuwe buurt gebouwd, waar gewone Culemborgers nooit kunnen gaan wonen."

De motie van de SP om alsnog VOORAF, zoals de raad bepaald had, diepgaand te bespreken hoe de aanpak van de stadsvernieuwing in het Buitenhof moet zijn, werd niet gesteund door andere fracties. Oosterlaak: "Bezopen. Als de gemeenteraad zichzelf niet serieus neemt, dan hoef je ook niet te verwachten dat anderen dat doen. Culemborg is al vaker de mist in gegaan, omdat men even veel te makkelijk denkt over hoe je dit soort stadsvernieuwingprojecten opzet."

U bent hier