h

Uitnodiging: SP presenteert ammoniakrapport in Culemborg

28 januari 2006

Uitnodiging: SP presenteert ammoniakrapport in Culemborg

Tweede-Kamerlid Krista van Velzen (SP) zal maandag 30 januari haar rapport ‘Ammoniakvervoer, de risico’s en lokaal bestuur’ aanbieden aan de gemeenten langs het traject van de ammoniaktrein. Zij zal de route Sittard-Amsterdam per brandweerauto afleggen en onderweg vrijwel alle burgemeesters ontmoeten die te maken hebben met ammoniaktransport door hun gemeente. Het rapport, geschreven in samenwerking met de gemeenten, geeft een onthutsend beeld van machteloze en onwetende bestuurders die hun inwoners niet (kunnen) informeren.

In Culemborg zal burgemeester Moree het rapport om 14:45u in ontvangst nemen. Van Velzen zal meteen vragen om een manifest te ondertekenen, waarin wordt gepleit voor vermindering van de risicovolle transporten en meer invloed voor gemeenten. De tour is bedoeld om de machteloze gemeenten een steuntje in de rug te geven in hun strijd tegen de onaanvaardbare risico’s die het vervoer van ammoniak met zich meebrengen. Van Velzen: “De gemeenten trekken al jaren aan de bel dat hun rampenplannen niet toereikend zijn, bij een ramp met ammoniak zijn tientallen doden en honderden gewonden dan ook niet te vermijden”. Toch ziet het er naar uit dat het vervoer van ammoniak over spoor in de toekomst sterk zal toenemen. In nieuwe plannen van minister Peijs winnen economische belangen weer van de veiligheid. De vervoerder wordt vrijgelaten om gevaarlijke stoffen per trein, per boot of over de weg te vervoeren. Ook wordt geen enkele poging gedaan het vervoer van gevaarlijke stoffen te verminderen. Van Velzen: “En dat terwijl de ammoniaktransporten helemaal niet nodig zijn, de productie en verwerking van ammoniak (nu in Sittard en IJmuiden) kan gewoon op dezelfde plek gebeuren.”

In het rapport dat maandag wordt gepresenteerd staat dat er bij de gemeenten een alarmerend gebrek aan informatie is, dat er geen toereikende rampenplannen zijn en gemeenten hun inwoners niet tot slecht (kunnen) informeren. Met het comité ‘Rood sein voor de ammoniaktrein’ voerden lokale afdelingen van de SP al jaren acties om omwonenden van het spoor bewust te maken van de gevaren van ammoniaktransporten.

Het rapport ‘Ammoniakvervoer, de risico’s en lokaal bestuur’ is hier te downloaden.

U bent hier