h

SP: Huurders hebben recht op terugbetaling tuinfonds

8 januari 2006

SP: Huurders hebben recht op terugbetaling tuinfonds

De servicekosten die huurders van Jacobs- en Nicolaasplantsoen betaalden voor openbaar groen zijn volgens de SP niet verschuldigd. De Hoge Raad heeft zich oktober 2005 over de kwestie "tuinfonds" gebogen. Het hoogste rechtscollege komt tot de conclusie dat het niet terecht is dat huurders moeten betalen voor openbaar groen, dat voor iedereen toegankelijk is, met een openbaar karakter.

In een brief wijst de SP de BCW erop dat, gezien deze uitspraak van 7 oktober 2005 van de Hoge Raad, Culemborgse huurders die tot nog toe enkele tientjes per jaar betaalden voor het onderhoud van het openbaar groen recht hebben op restitutie. Het betreft openbaar groen bij woningcomplexen dat voor iedereen toegankelijk is, met een openbaar karakter. Dit zou niet alleen gelden voor huurders van het St. Nicolaasplantsoen en het St. Jacobsplantsoen, maar ook bijvoorbeeld voor ML King en Gandhi.

Huurders van Jacobs- en Nicolaasplantsoen ontvingen eind oktober de afrekening servicekosten, waaronder de afrekening tuinfonds. De afrekening bleek verhoogd en bedroeg voor het hele complex zo'n 10.000 euro. De huurders wendden zich tot de SP Hulpdienst, met de vraag of de bijdrage die zij hieraan mee zouden moeten betalen terecht is.
SP-raadslid Philip Oosterlaak: "Die 10.000 euro blijkt gezien de uitspraak van de Hoge Raad ten onrechte in rekening gebracht. En ook vorige jaren komen voor verrekening in aanmerking. De betekenis van het arrest is inmiddels bij de koepel van woningcorporaties Aedes bekend en ook bij de Woonbond. Het is duidelijk dat alle woningstichtingen de consequenties na zullen moeten gaan. Want dit verhaal geldt voor veel meer complexen, dan enkele Rotterdamse huurders die hun zaak bij de rechter voorlegden."

De SP vertrouwt erop dat de BCW binnenkort met een voorstel tot verrekening komt. Oosterlaak: "Het is in ieder geval een mooie meevaller voor deze huurders. Toch nog een soort zalmsnip in financiƫel moeilijke tijden. In onze brief hebben wij de BCW in de gelegenheid verzocht binnen zes weken te reageren, maar ik denk dat de BCW hier geen problemen over gaat maken. De uitspraak van de rechter is zonneklaar."

U bent hier